sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek z migdałami


Potrzebujemy:
150 g miękkiego masła
70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g  mąki pszennej
75 g mąki ryżowej (ja dałam z ryżu brązowego)

Masło ucieramy mikserem z cukrem 6-7 minut, aż powstanie krem, dodajemy przesianą mąkę pszenną i ryżową, ekstrakt z wanilii. Mieszamy razem, z ciasta tworzymy kulę i wkładamy do lodówki na 15 minut. Aby się łatwiej z ciastem pracowało można przed włożeniem do lodówki cisato rozwałkować na folii i takie ciasto schłodzić.

Po wyjęciu z lodówki schłodzonego ciasta, wycinamy pożądany kształt mazurka, pozostałe ciasto rolujemy w cienkie paski i układamy na krawędziach wyciętych wzorów. Pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni na wyłożonej papierem do pieczenia formie.

Po wyjęciu studzimy.

Mazurka dekorujemy masą kajmakową z puszki, ja wybrałam masę truflową.

Smacznego!





1 komentarz :