czwartek, 1 sierpnia 2013

Malinowa Ricotta Panna Cotta

Zakochana w panna cotta zrobiłam jej kolejną wersję. Serek ricotta gra tu pierwsze skrzypce razem z malinami. Można użyć jagód, truskawek a nawet borówki amerykańskiej. Odkryjcie swoje ulubione połączenia.



Potrzebujemy:
200 ml śmietanki kremówki 30%
45 ml mleka 2%
250 g serka ricotta
3 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii (ewentualnie łyżeczka pasty z wanilii)
50 g drobnego cukru
mały pojemnik malin

W garnuszku podgrzewamy razem śmietankę, mleko, cukier oraz ziarenka z laski wanilii. Delikatnie mieszamy aż cukier się rozpuści, zdejmujemy gdy masa będzie ciepła. W 1/4 szklanki wody rozpuszczamy żelatynę.
Maliny lekko podgrzewamy w rondlu, można dodać odrobinę wody. Mieszamy aż powstanie sos. Zdejmujemy z ognia, przecieramy przez sitko, tak aby w sosie nie było pestek.
Wszystkie składniki miksujemy z serkiem ricotta. Masę zostawimy, aż będzie letnia i wtedy przelewamy do miseczek. Wstawiamy do lodówki na min. 3 h, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
 

 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz