niedziela, 17 listopada 2013

Witkowa cytrynówka

Za oknem coraz zimniej, więc pora przygotować się na sezon zimowy. Cytrynówka rozgrzeje nas w zimne wieczory, rozweseli i poprawi odporność. Polecam przygotować już dziś żeby miała czas dojrzeć, a smaki wymieszać. Przepis dostałam od kolegi Witka, który nie raz mnie wyśmienitą cytrynówką częstował. Dziękuję:)


 Potrzebujemy:
1 litr spirytusu
0,8 kg cytryn
2 szklanki cukru
i odrobina ciepłej wody tak aby z cukru zrobić syrop cukrowy.

Cytryny myjemy i sparzamy wrzątkiem. Kroimy na połówki i wyciskamy sok. Skórki od cytryn wrzucamy do dużego słoja. Cukier zalewamy ciepłą wodą tak aby powstał syrop. Skórki zalewamy syropem cukrowym, spirytusem i sokiem z cytryn. Odstawiamy na 8 h.
Po tym czasie wyjmujemy skórki ze słoika i odstawiamy nalewkę w ciemne miejsce na tydzień, po tygodniu mieszamy i odstawiamy na kolejny tydzień. Po tym czasie przed podaniem mieszamy z przegotowaną wystudzoną wodą.

Na zdrowie!





5 komentarzy :

  1. Taką cytrynówkę to ja sobie zrobię na święta;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja do świąt na pewno nie dotrwa:) Będę robiła nową partię:)

      Usuń
  2. Moja mama właśnie ją robi na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszła przepyszna;) były już pierwsze degustacje!

    OdpowiedzUsuń