piątek, 29 marca 2013

Hiszpańsko włoski romans smaków czyli panna cotta z mascarpone

Deser pełen słońca, smaku i słodyczy. Lekki smak panna cotty w połączeniu z mascarpone zyskuje głębię i pazur:) Jeden z moich ulubionych deserów do którego często wracam. Z sosem malinowym lub jagodowym jest idealny na każdą okazję czy porę roku:)



 Potrzebujemy:
200 ml śmietanki kremówki 30%
45 ml mleka 2%
250 g serka mascarpone (polecam serek firmy Piątnica)
3 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii (ewentualnie łyżeczka pasty z wanilii)
50 g drobnego cukru
maliny, jagody (mogą być mrożone)

W garnuszku podgrzewamy razem śmietankę, mleko, cukier oraz ziarenka z laski wanilii. Delikatnie mieszamy aż cukier się rozpuści, zdejmujemy gdy masa będzie ciepła. W 1/4 szklanki wody rozpuszczamy żelatynę.

Wszystkie składniki miksujemy z serkiem mascarpone. Masę zostawimy, aż będzie letnia i wtedy przelewamy do miseczek czy tak jak ja do formy silikonowej. Wstawiamy do lodówki na min. 3 h, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem przygotowujemy sos z owoców*.

Smacznego!:) 



* sos przygotowujemy umieszczajac owoce w garnuszku i podgrzewając je aż się rozpadną. Słodzimy do smaku. Jeśli nie lubimy pestek z malin, gotowy sos można przetrzeć przez drobne sitko.

1 komentarz :