niedziela, 11 sierpnia 2013

Sernik z ricotta, mascarpone i Baileysem



Potrzebujemy:
150 gr herbatników z czekoladą
łyżeczka ekstraktu waniliowego
250g sera ricotta
250g sera mascarpone
80g drobnego cukru
3 jajka- osobno białka i żółtka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
40 ml likieru Baileys

Żółtka ucieramy mikserem z cukrem. Dodajemy serek mascarpone i ricotta, likier, i ekstrakt waniliowy. Miksujemy razem. Do gładkiej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy.
Białka ubijamy w osobnej misce ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy z serem tak aby powstała puszysta masa.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Na dnie blachy 20 cm układamy płasko herbatniki stroną czekoladową do góry, wlewamy masę serową, wygładzamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 min. Po tym czasie wyjmujemy z pozostawiamy do ostygnięcia na 2 h.
Smacznego!:)





 

1 komentarz :