piątek, 18 kwietnia 2014

Babka piaskowa (bezglutenowa)

Babka piaskowa to klasyczne ciasto świąteczne. Idealna do popołudniowej herbaty czy kawy. Jes leciutka, można ją przechowywać nawet do tygodnia i nie traci na smaku. Polecam:)


Potrzebujemy:
5 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieku
1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstarktu z wanilii

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubijamy parę minut aż podwoją swoją objętość i powstanie lekka jasna piana. Dodajemy łyżka po łyżce drobnego cukru i dalej ubijamy. Masa powinna być bardzo puszysta.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy do połączenia. Na końcu dodajemy roztopione wrzące masło. Mieszamy.

Formę o pojemności 2,6 l smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub w wersji bezglutenowej mąką migdałową lub orzechową. Wlewamy masę.
Pieczemy pierwsze 30 minut w 160 stopniach, a potem zwiększamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze 10-20 minut do suchego patyczka.

Do babki świetnie pasuje polewa czekoladowa zrobiona z dwóch tabliczek rozpuszczonej czekolady wymieszanej z 2 łyżkami masła.

Smacznego!
Wesołych Świąt!:)




Ja piekłam babki w formie z Nordic Ware, Można z tej ilości ciasta 4 a nawet 5 babek. :)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz