sobota, 19 kwietnia 2014
Mazurek z migdałami
Potrzebujemy:
150 g miękkiego masła
70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g mąki pszennej
75 g mąki ryżowej (ja dałam z ryżu brązowego)
Masło ucieramy mikserem z cukrem 6-7 minut, aż powstanie krem, dodajemy przesianą mąkę pszenną i ryżową, ekstrakt z wanilii. Mieszamy razem, z ciasta tworzymy kulę i wkładamy do lodówki na 15 minut. Aby się łatwiej z ciastem pracowało można przed włożeniem do lodówki cisato rozwałkować na folii i takie ciasto schłodzić.
Po wyjęciu z lodówki schłodzonego ciasta, wycinamy pożądany kształt mazurka, pozostałe ciasto rolujemy w cienkie paski i układamy na krawędziach wyciętych wzorów. Pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni na wyłożonej papierem do pieczenia formie.
Po wyjęciu studzimy.
Mazurka dekorujemy masą kajmakową z puszki, ja wybrałam masę truflową.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Ostatni boski! Blas pyta z czego oczy zrobione?
OdpowiedzUsuń