sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek kawowy




Potrzebujemy:
170 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
50 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski, razem z kakao. Dodajemy cukier, i zimne masło w kawałkach. Mieszamy mikserem lub rozcieramy ręcznie w dłoniach tak aby powstała kruszonka. Dodajemy jajko i mieszamy razem, ugniatamy aż składniki się połączą. Zawinięte w folię ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągamy ciasto i rozwałkujemy je na grubość 6-8 mm, brzegi ozdabiamy paskiem ciasta, a następnie z resztek ciasta wycinamy małymi foremkami ciasteczka w ulubionych kształtach.
Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wyjęciu studzimy na kratce.

Masa:
125 ml śmietany kremówki
200 g czekolady mlecznej
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
30 g masła

Śmietanę podgrzewamy razem z kawą w rondelku, mieszamy aż kawa się całkowicie rozpuści. Rondel zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę i masło. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej masy. Jeśli cała czekolada się nie rozpuści można masę trochę podgrzać cały czas mieszając.

Masę kawową wlewamy na ostudzone ciasto, dekorujemy migdałami lub ciasteczkami wycietymi z resztki masy. Smacznego:)





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz