Makowiec jadłam od lat na święta, zawsze gościł na naszym rodzinnym stole. Kupowany w osiedlowej cukierni "Domowej" był smaczny i niezastąpiony. Ale do czasu... Odkryłam świetny przepis na makowca. Przepis dla leniwych bo używam w nim masy makowej z puszki i nawet z tym lenistwem jest stokroć lepszy niż z najlepszej cukierni. Polecam:)
Na 3 makowce potrzebujemy:
3 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypywania
180 ml letniego mleka
6 żółtek
150 g masła roztopionego i przestudzonego
21 g suchych drożdży (3 opakowania po 7 g)
6 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki wódki ( ja dałam orzechowej Soplicy)
1 łyżeczka pasty z wanilii
puszka masy makowej 850 g
olej rzepakowy do posmarowania papieru do pieczenia
Mąkę pszenną mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, na końcu dodając roztopione masło. Z ciasta kształtujemy kulę i przekładamy do dużego naczynia przykrywając lnianym ręcznikiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość, trwa to od godziny do półtora.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na 3 części i wałkujemy na grubość 3-4 mm, najlepiej aby rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. Masę z puszki dzielimy na 3 części i wykładamy na rozwałkowane ciasto zostawiając po 2 cm od krawędzi bez maku. Zawijamy makowca zostawiając brzeg pod spodem i zawijając brzegi pod spód.
Ucinamy kawałek papieru do pieczenia tak aby móc owinąć makowca dwa razy. Papier smarujemy olejem, zawijamy makowca tak aby pozostał centymetr wolnej przestrzeni między ciastem a papierem.
Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 190 stopni, do złotego, brązowego koloru. Po tym czasie makowce wyjmujemy, przekładamy na kratkę do studzenia, papier rozcinamy od góry.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz