czwartek, 6 lutego 2014

Pączki pieczone z cynamonem

Pieczone pączki to alternatywa dla łakomczuchów na diecie:) Dzięki posypce z cukru i cynamonu zyskują zupełnie nowy smak. Są świetne na śniadanie. Polecam:)


Potrzebujemy:
1 i 1/3 szklanki letniego mleka
1 paczka drożdży suchych 7 g
2 łyżki roztopionego masła
2/3 szklanki drobnego cukru
2 jajka
5 szklanek mąki pszennej
1 łyżeczka soli

Do posmarowania i obtoczenia:
100 g masła, roztopionego
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka cynamonu

Mąkę przesiewamy dodając do niej suche drożdże. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy kilka minut tak aby uzyskać elastyczne i gładkie ciasto. Z wyrobionego ciasta robimy kulę i wkładamy do opruszonej mąką miski. Odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aż ciasto podwoi objętość.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wyrabiamy krótko. Rozwałkowujemy na grubość około 13 mm i wycinamy koła. Mniejszą foremką lub kieliszkiem robimy w środku dziurkę. Układamy wykrojone oponki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 min aby wyrosły.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pączki pieczemy 8-9 min. Trzeba je obserwować aby się za bardzo nie spiekły.

Masło roztapiamy jeszcze kiedy pączki się pieką. Cukier i cynamon mieszamy w misce. Pączki po upieczeniu odstawiamy na 2 minuty i po tym czasie obtaczamy kolejno w maśle i cukrze z cynamonem. Podajemy po wystygnięciu. Smacznego:)
.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz