Potrzebujemy:
125 g miękkiego masła
200 g cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
320 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
125 ml mleka 2%
125 ml kwaśnej śmietany 12%
100 ml gorącej wody (nie wrzątku)
Masło ucieramy z cukrem w misie na gładki krem około 2-3 min. Dodajemy ekstrakt z wanilii i jajko i ucieramy kolejne 2-3 min. Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy do kremu razem z proszkiem do pieczenia, solą, mlekiem i śmietaną. Miksujemy do połączenia dodając ciepłą wodę w trakcie. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciasteczka. Odstawiamy blachę na 10 minut przed pieczeniem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, ciasteczka pieczemy 10-12 minut. Po wyjęciu blachy z piekarnika czekamy 2 minuty i przekładamy je na kratkę do studzenia. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Ps: Ciasteczka są bardzo dobre, miękkie i delikatne. Jednak krem do ciasteczek był bardzo bardzo słodki więc nawet nie zamieszczam do niego przepisu.
* Przepis znalazłam w książce 'Whoopie pie' Hannah Miles
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz