Potrzebujemy:
250 g mąki pszennej
90 g cukru pudru najlepiej trzcinowego
2 łyżki płynnego miodu
125 g zimnego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki kurkumy
1 płaska łyżka mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki wkładamy do misy, ugniatamy szybko tak aby powstała zwarta kula. Rozpłaszczamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, posypujemy stolnice mąką i wałkujemy ciasto na grubość 6 mm. Okrągłą foremką wycinamy koła średnicy większej niż stempel. Pieczątkę posypujemy mąką i odciskamy w ciasteczkach. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz