piątek, 24 stycznia 2014

Panna cotta z mascarpone z sosem z owoców leśnych!

Tym razem mam dla Was przepis na deser znany już doskonale z Kuchennych Grzeszków ale z zupełnie nowym towarzystwem:) Sos z owoców leśnych jest równie dobrym kompanem tego deseru jak sos z malin czy jagód. Musicie spróbować:)


Potrzebujemy:
200 ml śmietanki kremówki 30%
45 ml mleka 2%
250 g serka mascapone
3 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii (ewentualnie łyżeczka pasty z wanilii)
50 g drobnego cukru

W garnuszku podgrzewamy razem śmietankę, mleko, cukier oraz ziarenka z laski wanilii. Delikatnie mieszamy, aż cukier się rozpuści, zdejmujemy gdy masa będzie ciepła. W 1/4 szklanki wody rozpuszczamy żelatynę.

Wszystkie składniki miksujemy z serkiem. Masę zostawimy, aż będzie letnia i wtedy przelewamy do miseczek. Wstawiamy do lodówki na min. 3 h, najlepiej na całą noc.

Sos:
1 paczka mrożonych owoców leśnych (ja użyłam owoców Hortex)

Sos najlepiej zrobić dopiero przed podaniem panna cotty. Owoce podgrzewamy w małej ilości wody, (dużo wody wytopi się z owoców podczas podgrzewania). Kiedy owoce będę już miękkie przekładamy je do misy i blendujemy, aż uzyskamy gęsty sos. Sos przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek. Podajemy na ciepło do schlodzonej panna cotty.
Smacznego:)

 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz