Tym razem mam dla Was przepis na deser znany już doskonale z
Kuchennych Grzeszków ale z zupełnie nowym towarzystwem:) Sos z owoców
leśnych jest równie dobrym kompanem tego deseru jak sos z malin czy
jagód. Musicie spróbować:)
Potrzebujemy:
200 ml śmietanki kremówki 30%
45 ml mleka 2%
250 g serka mascapone
3 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii (ewentualnie łyżeczka pasty z wanilii)
50 g drobnego cukru
W
garnuszku podgrzewamy razem śmietankę, mleko, cukier oraz ziarenka z
laski wanilii. Delikatnie mieszamy, aż cukier się rozpuści, zdejmujemy
gdy masa będzie ciepła. W 1/4 szklanki wody rozpuszczamy żelatynę.
Wszystkie
składniki miksujemy z serkiem. Masę zostawimy, aż będzie
letnia i wtedy przelewamy do miseczek. Wstawiamy do lodówki na min. 3 h, najlepiej na całą noc.
Sos:
1 paczka mrożonych owoców leśnych (ja użyłam owoców Hortex)
Sos
najlepiej zrobić dopiero przed podaniem panna cotty. Owoce podgrzewamy w
małej ilości wody, (dużo wody wytopi się z owoców podczas
podgrzewania). Kiedy owoce będę już miękkie przekładamy je do misy i
blendujemy, aż uzyskamy gęsty sos. Sos przecieramy przez sitko aby
pozbyć się pestek. Podajemy na ciepło do schlodzonej panna cotty.
Smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz