niedziela, 19 stycznia 2014

Limonkowy krem avocado z pomarańczą

Jeżeli lubicie eksperymenty smakowe, to dzisiejsza propozycja jest idealna. Krem avocado z limonką w towarzystwie pomarańczy to całkiem nowe doznanie smakowe. Oryginalnie jest to brazylijski deser podawany z czerwonym grejfrutem, ja wolę wersję z pomarańczą. Jest słodsza i równoważy lekką gorycz limonki i avocado. Dodatkowo warto wspomnieć, że avocado jest niezwykle cennym owocem. Jest źródłem witamin B9, B6, K, E i C. Zawiera karoteny, białko oraz sporo magnezu, wapnia i fosforu. Polecany jest osobą wyczerpanym i cierpiącym na depresje. Pomaga łagodzić stres i dzięki zawartości kwasów omega-3 wspomaga serce. Spróbujecie :)


Potrzebujemy:
1 owoc avocado
1/2 limonki
1 owoc pomarańczy
3 łyżeczki brązowego cukru

Avocado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Do blendera wkładamy avocado, dodajemy cukier i wyciśnięty sok z limonki. Blendujemy razem do uzyskania gładkiego kremu. Pomarańczę obieramy, usuwamy skórki zostawiając jedynie miąższ. Do pucharków wkładamy kawałki pomarańczy na przemian z kremem z avocado. Podajemy schłodzone.
Smacznego:)





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz