niedziela, 19 stycznia 2014

Ciasteczka kakaowe


Potrzebujemy:
125 g miękkiego masła 
200 g cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
280 g mąki
40 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
125 ml mleka 2%
125 ml kwaśnej śmietany 12%
100 ml gorącej wody (nie wrzątku)

Masło ucieramy z cukrem w misie na gładki krem około 2-3 min. Dodajemy ekstrakt z wanilii i jajko i ucieramy kolejne 2-3 min. Mąkę wraz z kakao przesiewamy przez sitko i dodajemy do kremu razem z proszkiem do pieczenia, solą, mlekiem i śmietaną. Miksujemy do połączenia dodając ciepłą wodę w trakcie. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i  wyciskamy ciasteczka. Odstawiamy blachę na 10 minut przed pieczeniem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, ciasteczka pieczemy 10-12 minut. Po wyjęciu blachy z piekarnika czekamy 2 minuty i przekładamy je na kratkę do studzenia. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz