Potrzebujemy:
600 g mąki pszennej
250 g masła
200 g ciemnego cukru (najlepiej muscovado)
7 łyżek płynnego miodu
1,5 - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika
Masło
razem z cukrem wsypujemy do garnuszka, dodajemy płynny miód i
podgrzewamy wolno do rozpuszczenia i połączenia składników. Po tym
czasie zdejmujemy z ognia miksturę i czekamy aż trochę przestygnie.
W drugim naczyniu łączymy ze sobą mąkę, sodę i przyprawy. Wlewamy do niej przestygniętą miksturę i miksujemy na gładką masę.
Ciasto
wałkujemy na grubość 4-5 mm, wycinamy ulubione kształty i pieczemy na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 12 min w temperaturze 180
stopni. Po 8-9 min można zacząć zaglądać do pierniczków czy się nie za
bardzo zaczynają spiekać, wiadomo im mniejsze pierniczki tym szybciej
się upieką.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz