sobota, 7 grudnia 2013

Katarzynki


Potrzebujemy:
400 g mąki pszennej
200 g miodu
100 g cukru pudru
1 łyżeczka przyprawy do pierniczków
1 łyżka kakao
1 jajko
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki kwaśniej śmietany

Do płynnego miodu dodajemy cukier puder, przyprawy, kakao, jajko, proszek do pieczenia i na końcu mąkę. Zagniatamy na dość twarde ciasto, (można dodać śmietany aby było bardziej miękkie), rozwałkowujemy na 0,5 cm do 1 cm, wykrawamy foremką. Smarujemy na wierzchu wodą i pieczemy około 12-15 min w temperaturze 190 stopni.

Smacznego:)

ps: Katarzynki są miękkie po upieczeniu, potem twardnieją. Można przyśpieszyć ich mięknięcie wkładając je do puszki z kawałkami pokrojonego jabłka na kilka dni. Jabłka trzeba zmieniać codziennie;)





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz