Potrzebujemy:
50 g mąki pszennej
200 g cukru pudru
200 g masła
100 g płatków migdałowych
1 łyżka płynnego miodu
1/2 łyżeczki kurkumy
1 płaska łyżka mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
4 średnie żółtka (lub 3 duże)
Mąkę mieszamy z kurkumą, dodajemy schłodzone pokrojone masło, cukier, miód, przyprawy, migdały i żółtka. Szybko zagniatamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie ciasto dość cienko wałkujemy i wykrawamy ciasteczka ulubioną foremką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Smacznego:)
ps: Jedz na zdrowie.Kurkuma ma bardzo silne właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Dzięki temu chroni ona wątrobę, wspomaga trawienie oraz mechanizmy odtruwające organizm.
Imbir jest też świetnym naturalnym lekiem na przeziębienia. Zawiera substancje przeciwzapalne, działa odkażająco, odświeżająco i rozgrzewająco. Oczyszcza organizm z toksyn i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz