niedziela, 8 grudnia 2013

Ciasteczka imbirowe z nutką kurkumy

Ciasteczka imbirowe piekę od paru lat. Przepis wyszperałam w dodatku świątecznym do gazety wyborczej. Są kruche i pyszne. To jeden z tych przepisów, do których się wraca. Nuta imbiru, kurkumy oraz cynamon nadaje im świątecznego smaku.



Potrzebujemy:
50  g mąki pszennej
200 g cukru pudru
200 g masła
100 g płatków migdałowych
1 łyżka płynnego miodu
1/2 łyżeczki kurkumy
1 płaska łyżka mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
4 średnie żółtka (lub 3 duże)

Mąkę mieszamy z kurkumą, dodajemy schłodzone pokrojone masło, cukier, miód, przyprawy, migdały i żółtka. Szybko zagniatamy i odstawiamy do lodówki  na godzinę. Następnie ciasto dość cienko wałkujemy i wykrawamy ciasteczka ulubioną foremką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Smacznego:)




ps: Jedz na zdrowie.Kurkuma ma bardzo silne właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Dzięki temu chroni ona wątrobę, wspomaga trawienie oraz mechanizmy odtruwające organizm.

Imbir jest też świetnym naturalnym lekiem na przeziębienia. Zawiera substancje przeciwzapalne, działa odkażająco, odświeżająco i rozgrzewająco. Oczyszcza organizm z toksyn i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz