Potrzebujemy:
1 litr spirytusu
0,8 kg cytryn
2 szklanki cukru
i odrobina ciepłej wody tak aby z cukru zrobić syrop cukrowy.
Cytryny myjemy i sparzamy wrzątkiem. Kroimy na połówki i wyciskamy sok. Skórki od cytryn wrzucamy do dużego słoja. Cukier zalewamy ciepłą wodą tak aby powstał syrop. Skórki zalewamy syropem cukrowym, spirytusem i sokiem z cytryn. Odstawiamy na 8 h.
Po tym czasie wyjmujemy skórki ze słoika i odstawiamy nalewkę w ciemne miejsce na tydzień, po tygodniu mieszamy i odstawiamy na kolejny tydzień. Po tym czasie przed podaniem mieszamy z przegotowaną wystudzoną wodą.
Na zdrowie!
Taką cytrynówkę to ja sobie zrobię na święta;d
OdpowiedzUsuńMoja do świąt na pewno nie dotrwa:) Będę robiła nową partię:)
UsuńMoja mama właśnie ją robi na święta:)
OdpowiedzUsuńMyślisz że dotrwa do świąt?;)
UsuńWyszła przepyszna;) były już pierwsze degustacje!
OdpowiedzUsuń