niedziela, 3 listopada 2013

Suflet czekoladowy

Jeśli macie ochotę na odrobinę luksusu w zaciszu domowym, to ten deser jest dla Was:)
Suflet jest wyzwaniem, jest kapryśny, zdarza mu się nie wyrosnąć, lub szybko po wyjęciu opaść. Czasami jest za suchy a czasami rozpływa się niczym foudant, jednak nie poddawajcie się, warto dążyć do perfekcji, efekt jest tego wart:)


Potrzebujemy:
3 jajka w temperaturze pokojowej
140 g czekolady gorzkiej 65%
90 ml śmietanki 30%
2,5 łyżki cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

Pierwszym krokiem do zrobienia idealnego sufletu, jest przygotowanie kokilek tak aby czekały na krem. Kokilki smarujemy masłem i wysypujemy drobnym cukrem, nadmiar cukru usuwamy.
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni.
W rondlu podgrzewamy śmietankę z cukrem i pastą z wanilii, tak aby się zagotowała. Od razu zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej rozdrobnioną czekoladę. Czekamy 2 min  i po tym czasie mieszamy śmietankę z rozpuszczoną czekoladą aby powstał jednolity krem, studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek. W misie ubijamy białka ze szczyptą soli do uzyskania pianki ale nie bardzo sztywnej. Żółtka mieszamy z wystudzonym musem czekoladowym, do uzyskania gładkiej masy. 1/3 ubitych białek mieszamy z musem aby zyskał lekkość. Resztę białek mieszamy ostrożnie z musem, do uzyskania jednolitego koloru, ale nie za długo.
Masę wlewamy do przygotowanych kokilek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, po 30 sekundach zmiejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy 15 min.

Podajemy od razu do wyciągnięciu z piekarnika, smacznego!:)





2 komentarze :