Potrzebujemy:
500 g serka mascarpone
200 g czekolady gorzkiej
150 ml śmietanki kremówki 30%
3 jajka
130 g cukru
2 łyżki Irish Cream lub innego dowolnego likieru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
W rondelku podgrzewamy bardzo wolno śmietankę z połamaną czekoladą. Mieszamy cały czas, aż czekolada się rozpuści, od razu zdejmujemy z gazu i mieszamy aż powstanie gęsty krem.
Serek umieszczamy w naczyniu razem z jajkami (razem żółtko z białkiem), cukier, Irish Cream i mąkę, miksujemy na gładką masę. Wlewamy ciepłą czekoladę i miksujemy tylko do połączenia składników.
Masę wylewamy na blachę 20-21 cm wyłożoną papierem do pieczenia (papierem wykładamy całą blachę). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni (grzanie góra-dół ). Pieczemy 55-60 min, po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki tak aby sernik wystudził się powoli w kuchence. Wkładamy na min 12 godzin do lodówki, podajemy z owocami sezonowymi lub sosem malinowym, (przepis na sos znajdziesz tu)
Smacznego!
Zapowiada się smakowicie. Uwielbiam likiery w wypiekach!
OdpowiedzUsuńSmakuje naprawdę pysznie!
OdpowiedzUsuń