poniedziałek, 11 listopada 2013

Ciasteczka pistacjowe, przepyszne!




Są książki kucharskie, z których chciałoby się upiec prawie wszystko. Taką książką jest pozycja "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert. Ciasteczka prezentowane dziś są przepyszne, kruche, słodkie, idealne do popołudniowej kawki. Pachną nieziemsko a ich zapach długo po upieczeniu wypełnia cały dom. Są cudowne i bezglutenowe;) Zapraszam!



Potrzebujemy:
150 g mąki ryżowej
100 g masła
100 g cukru
50 g obranych pistacji (zmielonych)
1 jajko
2 łyżki posiekanych pistacji do posypania

Miękkie masło ucieramy z cukrem w misie, dodajemy mąkę ryżową, jajko i zmielone pistacje. Ucieramy do uzyskania gładkiej masy (można to robić mikserem). Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 1 godzinę aby odpoczęło.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze i lekko zgniatamy aby powstały niezbyt płaskie krążki. Posypujemy posiekanymi pistacjami. Pieczemy 20 min. Studzimy na kratce.
Smacznego!

ps: są bezglutenowe i jakie pyszne!






2 komentarze :

  1. Zapowiadają się bardzo smakowicie. A u mnie akurat połowa paczki pistacji czeka na zagospodarowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dostałam mąki ryżowej, więc zrobiłam z amarantusowej - również wyszły przepyszne! :-)

    OdpowiedzUsuń