poniedziałek, 21 października 2013

Tiramisu - klasyka włoskiego smaku

Pyszne, kremowe, pyszne! Najlepsze tiramisu jakie jadłam! Serek mascarpone z kremem jajecznym daje nam niezwykle lekki krem, biszkopty nasiąknięte kawą i likierem dają mocną nutę. Tym deserem nie można się znudzić! Przepis podejrzałam na Kwestii Smaku. (TU)


Potrzebujemy:
4 żółtek (w temperaturze pokojowej)
4 łyżek cukru
125 g mascarpone (z lodówki)
60 ml likieru amaretto
120 ml mocnej kawy (zaparzonej z 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej) 
paczka biszkoptów kocie języczki ( w wersji bezglutenowej użyłam takich)
gorzkie kakao do posypania

Żółtka z cukrem umieszczamy w misie, miksujemy do uzyskania gęstego kremu (nawet do 6-7 min, mi zajęło to 4 minuty). Do ubitego kremu dodajemy powoli serek mascarpone, miksujemy na gładką masę.
W głębokim talerzu mieszamy kawę i likier, biszkopty zanurzamy krótko tak aby nasiąkły ale nie były zbyt miękkie.
Na dnie pucharków układamy kolejno biszkopty, posypujemy kakao, kładziemy krem. Po czym kładziemy kolejną warstwę biszkoptów, kakao, na górę kładziemy ostatnią warstwę kremu. Deser umieszczamy w lodówce na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem posypujemy kakao.
Smacznego!







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz