czwartek, 31 października 2013
Ciasteczka czekoladowe
Potrzebujemy:
100 g masła
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady białej
155 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki gorzkiego kakao
1 jajko
50 ml mleka
140 g brązowego cukru
Czekoladę kroimy w kosteczkę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól i kakao, mieszamy i odstawiamy.
Masło kroimy w kostkę i ubijamy z cukrem przez około 5 min do uzyskania konsystencji kremu. Dodajemy jajko i ubijamy jeszcze 2-3 min. Po tym czasie miksując dalej dodajemy partiami składniki sypkie oraz mleko. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy szpatułką lub ręką.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (bez termoobiegu). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce masy ciasteczkowej w odległości kilku centymetrów. Resztę masy chowamy do lodówki i wyjmujemy przed pieczeniem. Ciastka pieczemy 13-14 minut, tak aby środek był miękki a brzegi twarde.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz