niedziela, 29 września 2013

Tarta śliwkowa z orzechowym akcentem

Jesienna tarta zrobiona specjalnie dla mojej kochanej mamy. Kocha śliwki i kruche ciasto więc to idealne połączenie. Tarta jest krucha, słodka, mocno orzechowa. Idealna z polską śliwką węgierką. Smakuje świetnie z herbatką popołudniową. Polecam:)



Potrzebujemy:
200 g mąki
100 g zimnego masła
20 g cukru
1 żółtko
1-2 łyżki zimnej wody

500 g śliwek
30 g cukru
30 g zmielonych orzechów włoskich
30 g masła

Z mąki, masła, cukru i żółtka robimy szybko kruszonkę, na koniec dodajemy wodę i ugniatamy tak aby powstała zwarta kula. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formie o średnicy 23 cm wylepiamy ciastem, obciążamy kulkami ceramicznymi i podpiekamy przez 15 min.

W tym czasie śliwki dzielimy na pół, wyjmujemy pestki. Orzechy mielimy i mieszamy z cukrem.
Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, posypujemy mielonymi orzechami z cukrem, układamy śliwki. Masło dzielimy na małe kawałki i układamy na śliwkach.
Pieczemy 35 min aż brzegi tart się zarumienią.
Pałaszujemy ze smakiem.
Smacznego!!:)








  


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz