Potrzebujemy:
250 gr serka ricotta najlepiej Galbani (sprawdziłam inny i niestety nie był tak kremowy)
200 ml śmietanki kremówki 30%
45 ml mleka 2%
3 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii (ewentualnie łyżeczka pasty z wanilii) 50 g drobnego cukru
200 gr jagód
W garnuszku podgrzewamy razem śmietankę, mleko, cukier oraz ziarenka z laski wanilii. Delikatnie mieszamy aż cukier się rozpuści, zdejmujemy gdy masa będzie ciepła. W 1/4 szklanki wody rozpuszczamy żelatynę.
Jagody lekko podgrzewamy w rondlu, można dodać odrobinę wody tak aby masa nie była za gęsta. Mieszamy
aż powstanie sos. Zdejmujemy z ognia, przecieramy przez sitko, tak aby nie było pestek.
Połowę sosu z jagód odlewamy do miseczki i dosładzamy do smaku, odstawiamy do wystygnięcia.
Do masy śmietanowej dodajemy resztę sosu z jagód i żelatynę, miksujemy z serkiem ricotta. Masę odstawiamy, aż będzie
letnia i wtedy przelewamy do miseczek. Wstawiamy do lodówki na min. 3 h, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Sos jagodowy |
Jagodowa panna cotta z serkiem ricotta |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz