czwartek, 22 sierpnia 2013

Drożdżówka z kruszonką

Przepis łatwy, nawet dla osób dla których robienie ciast drożdżowych to czarna magia. Ciasto długo utrzymuje świeżość, jest puszyste a w połączeniu z dżemem z własnej spiżarki wychodzi prawdziwe cudo! Przepis zaczerpnięty z bloga.


Ciasto drożdżowe:
1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
1 duże jajko
2 łyżki cukru
szczypta soli
30 g masła, roztopionego
5 g suchych drożdży lub 10 g drożdży świeżych
świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny
ulubiona konfitura z owocami (ja dodałam wiśniowej)

Kruszonka:
60 gr bardzo miękkiego masła
100 gr mąki pszennej
50 gr cukru z wanilią

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto aż będzie miękkie i puszyste. Do miski opruszonej mąką wkłądamy wyrobione ciasto i przykrywamy bawełnianą szmatką, zostawiamy 1,5 h do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto uderzyć i wyrobić krótko raz jeszcze.

Ciasto rozwałkować na 4 mm grubości, posmarować ulubionym dżemem, w moim wypadku była to konfitura wiśniowa z całymi wiśniami;). Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na kawałki 1,5 cm. Formę szerokości 22 cm wykładamy papierem na spodzie, na środek dałam małą kokilkę, (idealna będzie blacha z kominem). Pokrojone kawałki układamy przekrojem świderka do góry. Przykrywamy szmatką i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrabiamy kruszonkę z mąki, masła i cukru. Posypujemy nią wyrośnięte ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 30-40 min.

Ciasto przestudzić w formie, wyjąć z obręczy i studzić dalej na kratce.

Najlepiej smakuje z gorącą czekoladą lub kakao:) Smacznego!:)



 
 

2 komentarze :

  1. Zgłaszam usterkę! Nie widzę owoców na liście składników!
    ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodane do listy;) Ma to być konfitura lub ulubiony dżem:)

    OdpowiedzUsuń