sobota, 27 lipca 2013

Ricotta Panna Cotta z czereśniami


Kolejna wersja mojego ukochanego deseru. Udowadnia, że pana cotta ma wiele obliczy, wszystkie smakują znakomicie! Dziś w roli głównej jest serek ricotta, pyszny, kremowy. Idealnie komponuje się ze słodką śmietanką i czereśniami:) Polecam!



Potrzebujemy:
200 ml śmietanki kremówki 30%
45 ml mleka 2%
250 g serka ricotta
3 łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii (ewentualnie łyżeczka pasty z wanilii)
50 g drobnego cukru
maliny, czereśnie

W garnuszku podgrzewamy razem śmietankę, mleko, cukier oraz ziarenka z laski wanilii. Delikatnie mieszamy aż cukier się rozpuści, zdejmujemy gdy masa będzie ciepła. W 1/4 szklanki wody rozpuszczamy żelatynę.

Wszystkie składniki miksujemy z serkiem ricotta. Masę zostawimy, aż będzie letnia i wtedy przelewamy do miseczek czy tak jak ja do formy silikonowej. Dodajemy odpestkowane czereśnie. Wstawiamy do lodówki na min. 3 h, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem przygotowujemy sos z owoców*.

Smacznego!:)



 

 * sos przygotowujemy umieszczajac owoce w garnuszku i podgrzewając je aż się rozpadną. Słodzimy do smaku. Jeśli nie lubimy pestek z malin, gotowy sos można przetrzeć przez drobne sitko

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz