niedziela, 19 maja 2013

Rabarbar i truskawki na kruchym cieście:)




Przepis na ciasto:
240 g mąki pszennej
120 g masła
120 g cukru
2 duże żółtka

Nadzienie:
0,5 kg truskawek
0,5 kg łodyg rabarbaru
łyżka masła
cukier

Kruszonka:
mąka pół na pół z cukrem
masło

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, masło można pokroić na mniejsze kawałki. Ugniatamy szybko. Ciasto umieszczamy na blasze o średnicy 26 cm, wyklejamy dno.
Blachę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i pieczemy 15 min.

Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni 10 min razem z łyżką masła. Cukier dodajemy do smaku. Rabarbar powinien mieć konsystencję dżemu. Kruszonkę robimy dodając do cukru i mąki masło, tak aby otrzymać kruchą konsystencję.


Na podpieczony spód kładziemy warstwę rabarbaru oraz truskawki umyte, bez szpatułek i przekrojone na pół. Posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy 50-60 min w temp 180 stopni.

Podajemy z ulubionymi lodami:)

Smacznego!






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz