Przepis na ciasto:
240 g mąki pszennej
120 g masła
120 g cukru
2 duże żółtka
Nadzienie:
0,5 kg truskawek
0,5 kg łodyg rabarbaru
łyżka masła
cukier
Kruszonka:
mąka pół na pół z cukrem
masło
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, masło można pokroić na mniejsze kawałki. Ugniatamy szybko. Ciasto umieszczamy na blasze o średnicy 26 cm, wyklejamy dno.
Blachę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i pieczemy 15 min.
Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni 10 min razem z łyżką masła. Cukier dodajemy do smaku. Rabarbar powinien mieć konsystencję dżemu. Kruszonkę robimy dodając do cukru i mąki masło, tak aby otrzymać kruchą konsystencję.
Na podpieczony spód kładziemy warstwę rabarbaru oraz truskawki umyte, bez szpatułek i przekrojone na pół. Posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy 50-60 min w temp 180 stopni.
Podajemy z ulubionymi lodami:)
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz