Potrzebujemy:
150 g mąki
50 g migdałów w proszku (można je uzyskać mieląc płatki migdałów)
100 g masła
80 g cukru
2 żółtka jaj
4 łyżeczki kawy błyskawicznej
szczypta soli
krem:
250 g mascarpone
50 g cukru pudru
nasiona z laski wanilii
W misce mieszamy mąkę z mielonymi płatkami migdałów, solą, kawą instant oraz cukrem.
Dodajemy masło pokrojone na kawałki i ucieramy razem. Do masy dodajemy żółtka i zagniatamy szybko do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Ciasto kładziemy na stolnicy i wałkujemy na grubość 4-5 mm, przykrywamy je folią i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę żeby odpoczęło. Można też klasycznie umieścić kulę ciasta w lodówce, po wyjęciu dopiero rozwałkować.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wycinamy koła wielkości stempli do ciasta, na każdym odbijamy wzór stempla. Stempel radzę posypać mąką przed każdym odciśnięciem, aby łatwiej odchodził od ciasteczek. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, przekładamy na nią ciastka, umieszczamy w lodówce na 10 min
Pieczemy przez 10 do 13 min. Po 5 min pieczenia sprawdzamy stopień wypieczenia ciasteczek, obserwujemy czy nie za bardzo się rumienią, jeśli tak możemy wyjąć je szybciej z piekarnika. Ciastka twardnieją po wystudzeniu.
Krem:
W misce miksujemy ze sobą mascarpone, cukier i nasionka z laski wanilii do uzyskania jednolitej masy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na ciastka. Krem przykrywamy drugiem ciastkiem, lekko dociskamy.
Smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz