poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Sernik kajmakowy z prażonymi migdałami

Sernik to zawsze dobry pomysł, a ten jest wyjątkowo smaczny. Prażone migdały dodają mu uroku i smaku, solone orzeszki kontrastują ze słodyczą masy serowej. Świetny wiosenny przysmak na każdą okazję. Moje ukochane ciasto w odsłonie kajmakowej wyszukałam na stronie White Plate, zapraszam do pieczenia.



Potrzebujemy:
Spód:
50 g orzeszków ziemnych solonych
80 g ciastek kruchych Digestive
30 g masła

Ciasteczka mielimy w blenderze razem z orzeszkami. Masło roztapiamy i mieszamy z sypką masą.
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, na spód kładziemy masę ciasteczkową, ugniatamy i pieczemy 10 min w piekarniku nagrzanym do 170 st.

Masa:
400 g masy kajmakowej/krówkowej
50 g masła
100 g cukru
3 jajka
600 g sera trzykrotnie mielonego(dobry jest serek w wiaderku Piątnicy)
2 łyżeczki pasy z wanilii lub dwie laski wanilii
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Masło i wanilię ucieramy z cukrem i kajmakiem (230 g) na gładką masę. Następnie dodajemy jajka, ser ( najlepiej po łyżce) i mąkę. 

Gotową masę wylewamy na podpieczony ostudzony spód, pieczemy w temp. 190 st. przez 60-70 min, do suchego patyczka. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Wierzch sernika polewamy masą krówkową, ja użyłam Bonne Maman. Na końcu posypujemy sernik podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.
Smacznego:)






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz