Potrzebujemy:
125 g masła, w temperaturze pokojowej
120 g miałkiego brązowego cukru
250 g mąki orkiszowej razowej
1 duże jajko
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki mleka
Masło i cukier mieszamy mikserem na gładką puszystą masę, wbijamy jajko, dodajemy cynamon, mleko i mąkę. Miksujemy razem tak aby składniki się połączyły. Z ciasta robimy kulę, owijamy w folę spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 min.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i zabieramy się za ciastka. Z kuli odrywamy kawałki mniej więcej 30 g i lepimy z nich kule. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, każdą kulę obtaczamy w mące orkiszowej, kładziemy na blachę i od razu przygniatamy stemplem. Delikatnie zdejmujemy stempel jeśli się przyklei.
Tak wypełnioną blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st i pieczemy 12-14 min. lub do zarumienienia brzegów.
Podajemy z ulubionym dżemem i herbatką:)
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz