wtorek, 2 kwietnia 2013

Migdałowe herbatniki z nutką cynamonu i imbiru

Kiedy to dla przyjemności sięgam po raz kolejny po książkę "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert* nie mogę się oprzeć pokusie upieczenia kolejnej pozycji z jej smakowitych propozycji. Książka jest pięknie wydana a zdjęcia smakołyków kuszą niesamowicie:) Jedną z propozycji, która wydawała mi się wyjątkowo kusząca przedstawiam poniżej:)



Potrzebujemy:
250 g mąki
125 g masła
125 g cukru
2 jajka
65 g mąki migdałowej (można ją uzyskać poprzez zmielenie płatków migdałowych)
tarta skórka cytryny
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
szczypta soli

Mieszamy mąkę, masło, cukier, mąkę migdałową i sól. Do masy wbijamy jajka i dodajemy skórkę z cytryny, szybko wyrabiamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 3-5mm. Wycinamy ciastka w ulubionym kształcie. Na blasze układamy papier di pieczenia a na nim herbatniki. Pieczemy 15-20
 min w temp 180 stopni. U mnie wystarczyło 12 min, więc polecam doglądać ciastek aby ustalić prawidłowy czas pieczenia, (każdy piekarnik jest inny).

Smacznego!

* przepis zmodyfikowałam dodając imbir, ciastka przez tą są bardziej korzenne:)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz