Mazurka czas zacząć:) Z dedykacją dla mojego Taty na urodziny. Pierwszy mój mazurek w życiu, a jakże pyszny! Prosty przepis na pyszny smakołyk nie tylko świąteczny.
Potrzebujemy:
350 g mąki krupczatki
200 g zimnego masła
100 g cukru
1 łyżka gęstej śmietany
2 żółtka
Masło kroimy szybko na kawałki dodajemy do mąki i cukru. Dodajemy żółtka i śmietanę i szybko wyrabiamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na min 2 godz. do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na 3 prostokąty o bokach około 15 x 20 cm. Z reszty ciasta wycinamy ozdoby na boki mazurka, umieszczamy ja na cieście.
Pieczemy 20 min w 200 stopniach.
Dekorujemy dowolnie ulubionymi dodatkami i masą kajmakową/krówkową. Gotowe masy można dostać w sklepie spożywczym, (mleko skondensowane gotowane). Można ciasto posypać orzechami i migdałami.
Smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz