Magdalenki do malutkie ciastka biszkoptowe o bardzo delikatnym smaku. Są idealne wręcz do popołudniowej herbaty czy jako małe "co nieco" na deser:) Polecam, znikają bardzo szybko.
Potrzebujemy:
75 g masła
2 jajka i 1 żółtko
70 g curku
1/2 laski wanilii
60 g mąki
2 g proszku do pieczenia
duża szczypta soli
Jajka i żółtko ubijamy, w rondelku rozpuszczamy masło. Do jajek dodajemy cukier i ziarenka z wanilii, całość ubijamy na pianę, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Do masy dodajemy powoli mąkę i mieszamy szpatułką do połączenia składników. Powoli dolewamy masło, cały czas mieszając.
Powstałe ciasto przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, chłodzimy od 2 do 12 godz.
Piekarnik nagrzewamy do temp 210 stopni. Ciasto wylewamy do foremki po brzegi. Wstawimy do piekarnika na 10 min. PO 2-3 min pieczenia kiedy brzegi ciastek się lekko uniosą zmniejszamy temp do 170 stopni. Po upieczeniu odwracamy formę i zostawiamy w niej ciatska, czekamy aż magdalenki ostygną.
Pałaszujemy z ulubionym dżemem i herbatką owocową, smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz