sobota, 30 marca 2013

Lukrowane świąteczne kruche króliczki

Święta już jutro, a ty szukasz szybkiego sposobu na zrobienie czegoś słodkiego, co przy okazji cieszy też oko? Polecam poniższy przepis, me wszystkie te zalety:) Lukrowanie wymaga pewnej wprawy ale trudne nie jest. Przyznam się, że pierwszy raz lukrowałam ciasteczka, efekt możecie podziwiać poniżej:)


Kruche ciasteczka:
180 g zimnego masła
200 g cukru pudru
350 g mąki pszennej
1 duże jajko
1 żółtko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
szczypta soli

Wszystkie składniki zagniatamy razem, dla ułatwienia masło ciachamy wcześniej nożem:)
Całość zagniatamy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na min. 30 min. do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy ciastka i pieczemy 10 min w temp. 180 st. Trzeba zerkać czy ciastka wcześniej się nie rumienią, wszystko zależy od piekarnika:)

Lukier:
2 białka (najlepiej jednodniowe)
445 g cukru pudru
8 kropel soku z cytryny

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, aby ni było grudek polecam przesiać cukier puder przez sitko. Gotowy lukier dzielimy na kilka miseczek i dodajemy barwniki, mieszamy do uzyskania jednolitego koloru, przekładamy do worka i lukrujemy:)
Przepis na lukier podejrzany tu.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz