Trufelki są pyszne, słodkie o wyraźnym smaku likieru Bailays. Przepis wyszukałam w książce "Praliny i trufle. Zrób je sama!". Zamiast czekolady kawowej dodałam czekoladę mleczną, jednak aromat kawy był bardzo wyraźny. Można też zwiększyć ilość dodanej rozpuszczanej kawy ale nie ma chyba takiej konieczności.
Do zrobienia 45 sztuk potrzebujemy:
150 gr czekolady mlecznej
125 gr masła
125 gr cukru pudru
2 łyżki kakao w proszku
1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy w proszku
60 ml likieru Baileys
45 papilotek na trufelki
45 srebrnych perełek do dekoracji
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło i cukier puder ucieramy razem na gładki krem, stopniowo dodajemy kakao, kawę, likier Baileys i roztopioną czekoladę.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki (ja użyłam tylki 1M) i wkładamy do lodówki na 15 min. Masę czekoladową wyciskamy na papilotki i każdą dekorujemy srebrną perełką cukrową. Odstawiamy na noc do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz