Składniki na ciasto kruche:
170 g mąki (najlepiej przesiać przez sitko)
110 g masła, schłodzonego
30 g drobnego cukru
2 żółtka
Do przesianej mąki dodajemy masło, kroimy na mniejsze części grubym nożem. Dodajemy cukier i żółtka i szybko ucieramy ciasto. Ja używam do tego przyrządu do wyrabiania ciasta kruchego, sprawia że podczas wyrabiania ciasto nie ogrzewa się od rąk i wychodzi bardziej kruche po upieczeniu. Gładką kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min 30 min, aby odpoczęło.
Schłodzone ciasto wyjmujemy, dzielimy na 6 porcji i rozwałkowujemy na grubość 5mm. Płaskie naczynie ceramiczne wypełniamy ciastem tak aby przylegało do ścianek.
Podpiekamy w temperaturze 200 stopni przez 15 min obciążone kulkami ceramicznymi do pieczenia tart, (można tez użyć fasoli).
Składniki na nadzienie:
400 g malin
2 jajka
100 ml śmietany 30%
50 g mąki
100 g drobnego cukru do wypieków
Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę, cukier oraz mąkę, mieszamy na gładką masę. Na przygotowane spody nakładamy maliny. Można też użyć borówki amerykańskiej lub jagód. Zalewamy masą i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 min.
Tarta jest gotowa kiedy wierzch jest rumiany.
Smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz