wtorek, 24 lipca 2012

Tarta z kurczakiem i pomidorkami

Kolejna z serii tart, tym razem na słono. Lato to doskonała pora do smakowania warzyw, które teraz smakują najpełniej. Ilość odmian pomidorów aż prosi o to by próbować ich smaków. Ja do tarty wybrałam małe pomidorki daktylowe, trochę słodkawe w smaku, ale jakże dobre.

Składniki na kruche ciasto:
125 gr mąki
50 gr masła
2-3 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
2 jajka
200 gr kwaśniej śmietany 12%
50 gr sera żółtego cheddar
15 gr sera pleśniowego z niebieską pleśnią,(może być gorgonzola)
pół młodej cebulki
300 gr piersi z kurczaka
130 gr pomidorków daktylowych
oliwa do podsmażenia kurczaka
sól i pieprz do smaku

Przesiać mąkę, dodać masło pokrojone na kawałeczki, szczyptę soli. Ciasto ucieramy, dodajemy wodę. Formujemy kulę i w folii spożywczej wkładamy do lodówki na min. 30 min aby odpoczęło.
W czasie kiedy ciasto odpoczywa przygotowujemy nadzienie. Kurczaka myjemy, kroimy na małe kawałki, dodajemy pieprzu i soli i smażymy na patelni. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulkę, razem smażymy aż cebulka się zeszkli, można tez dodać pokrojony czosnek. W misce mieszamy kwaśną śmietanę z jajkami i startym serem żółtym. Do masy dodajemy pokrojony lub pokruszony ser pleśniowy i mieszamy razem, doprawiamy do smaku.
Wypoczęte ciasto wałkujemy i układamy w tortownicy (moja ma 20 cm średnicy), ciasto musi dokładnie przylegać do ścianek. Piekarnik nagrzewamy do temp 180 stopni, wkładamy spód tarty i pieczemy 15 min. Ciasto należy obciążyć fasolą lub kuleczkami ceramicznymi.
Na podpieczonym spodzie układamy kurczaka z cebulką, następnie pomidorki. Zalewamy przygotowaną masą serowo-jajeczną.
Całość pieczemy do zarumienienia sera, około 25 min w temp 180 stopni.

Smacznego!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz